Eettisyys, vastuullisuus ja maapallosta huolehtiminen ovat arvoja, jotka ovat viime aikoina nousseet itselleni tärkeäksi. En ole mikään uraauurtava ekohippi, vaikka liityinkin hetki sitten saman nimiselle Jodel-kanavalle. Olen eettisten asioiden äärellä vielä aivan lasten kengissä, mutta teen parhaani ja koen että se myös riittää. Matkani kohti ekologisempaa ja maailmaa säästävään elämäntapaan on vasta alussa ja olenkin keskittynyt niihin arjen pieniin asioihin, joiden avulla voin omalta osaltani säästää maapalloa. Tässä postauksessa jaan siis aloittelijan vinkit eettisten valintojen puolesta. Tai oikeastaan meidän perheen eettisten valintojen ABC. Yksi näistä on kahvi.

Eettinen valinta 1: Kahvi
Tiesitkö, että myös kahvin suhteen voi tehdä eettisesti kestäviä valintoja? Mä en oo kovin pitkään tiennyt. Tottakai pakettien eettiset merkinnät, kuten Fairtrade tai Rainforest Alliance-sertifikaatti ovat tuttuja, mutta tämän tarkemmin en ollut tutustunut kahvin ympäristövaikutuksiin. Taisikin olla jo aika! Löfbergs on ensimmäinen kahvinvalmistaja, joka poisti kaiken alumiinin pakkauksistaan. Muovin määrän vähentäminen pakkauksista ei ole helppoa, sillä kahvi pilaantuu helposti. Löfbergsin tavoitteena on kuitenkin siirtyä täysin kierrätettyihin tai uusiutuviin pakkausmateriaaleihin vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi Löfbergs kompensoi kahvintuotannon ympäristövaikutuksia hyödyntämällä uusiutuvaa energiaa paahtimoissaan kuljettamalla kahvin hybridikuorma-autoilla sekä järjestämällä koulutusta kahvin viljelymaissa. Nämä ovat juuri sellaisia pieniä eettisiä tekoja joiden puolesta myös itse liputan.
Löfbergs on ollut pian jo 20 vuoden ajan mukana kehitystyössä Kolumbiassa ja Tansaniassa kasvattamassa nuorten viljelijöiden osaamista, tuottavuutta ja kestäviä viljelymetodeita. Näin nuorten viljelijöiden mahdollisuudet elättää itsensä maanviljelyn avulla paranevat. Kaikki Löfbergsin Next Generation -kahvien pavut ostetaankin näiltä nimenomaisilta viljelijöiltä. Me pyrimme jatkossa olemaan tarkkoina siinä, mitä kahvia kaapistamme löytyy. Ja sitähän meiltä löytyy aina, sillä meidän taloudessa kahvia kuluu varmaan yhtä paljon kuin pienessä toimistossa.
"Meidän taloudessa kahvia kuluu varmaan yhtä paljon kuin pienessä toimistossa."

Eettinen valinta 2: Kuluttaminen
Olen aiempaa tarkempi siitä mitä ostan ja mistä ostan. Nykyään pyrin tukemaan erityisesti suomalaisia vaatemerkkejä. Huomaan, että tässä asiassa toimin paremmin lastenvaatteiden kohdalla. Elielin vaatekaappi on täytetty pääsääntöisesti suomalaisilla tai skandinaavisilla vaatemerkeillä. Omasta kaapistani löytyy yhä ketjuliikkeiden vaatteita, mutta ostaessani vaatetta mietin sille monta käyttötarkoitusta ja ostan vain tarpeeseen. Lisäksi viimeisen vuoden sisään myös oma vaatekaappini on täydentynyt mukavasti suomalaisten brändien tuotteilla. Kierrätän tai lahjoitan kaikki vaatteet joita emme enää käytä ja suosin second hand -tuotteita sekä omassa että lapsen pukeutumisessa.

Eettinen valinta 3: Ruoka
Meidän perheen ruokahävikki on ollut aivan järjetöntä. Pitkään mietittiin mitä sille tehdään. Ensin suunniteltiin ruokalista viikoksi ja ostettiin viikon ruokatarpeet kerralla. Maanantaina kauppaan ja seuraavan viikon keskiviikkona heitettiin pilaantuneet kasvikset roskiin. Ei koskaan saatu aikaiseksi kokata ja syödä kaikkia niitä ruokia, joita oltiin ajateltu tehdä. Nykyisin suunnitellaan viikolle sellaisia ruokia mitkä säilyy (pataruoat, laatikkoruoat ja keitot). Lisäksi olemme alkaneet hyödyntämään pakastekasviksia tuoreiden kasvisten rinnalla. Pakasteiden kanssa ei ole säilyvyyden kanssa ongelmia ja ne myös nopeuttavat ruoanlaittoa. Joskus on hyvä mennä sieltä, missä aita on matala eikä siitä tarvitse kokea huonoa omaatuntoa. Ruokaostoksia tehdessämme suosimme kotimaisia tuotteita, oli kyse sitten maitotuotteista tai kasviksista.

Eettinen valinta 4: Palvelut ja sovellukset
Me hyödynnetään palveluita, kuten Fiksuruoka ja Matsmart. Molemmat palvelut myyvät tuotteita, jotka joutuisivat muuten hävikiksi esimerkiksi muuttuvien pakkausten vuoksi. Näiden lisäksi yksi lempisovelluksistani on ResQ, jonka avulla voi ostaa ravintoloiden tai kahviloiden ylijäämäruokaa puoleen hintaan tai jopa edullisemmin. Kaikki edellä mainitut ovat oivallisia keinoja vähentää ruokahävikkiä.
Eettinen valinta 5: Jätteiden lajittelu
Tässä meillä on vielä paljon tekemistä, mutta pyrimme lajittelemaan kaikki jätteet. Kartongit, sanomalehdet ja muovi on arjessa helppo kierrättää. Biojäte menee harmillisen usein sekajätteen sekaan. Tulevaisuudessa voisimme ostaa erilaiset roskakorit asuntoomme joiden avulla jätteiden lajittelu helpottuisi.

Eettinen valinta 6: Asenne
Älä tuomitse muita. Keskity siihen mitä itse teet. Voit ohjata, neuvoa ja kertoa oman mielipiteesi kuitenkaan muita tuomitsematta. Näin minäkin teen. Kuten jo alussa sanoin, harjoittelen näitä asioita vasta itsekin. Minulla ja meidän perheellä on paljon opittavaa ja vielä paljon töitä tehtävänä. Harva meistä pystyy olemaan niin ekologinen kuin täytyisi. Suuri hatun nosto teille, jotka siihen pystytte. Kiitos myös siitä, että autatte, ohjeistatte ja neuvotte meitä muita. Koen, että kierrättäminen ja vastuulliset valinnat eivät saisi lisätä kenenkään stressiä vaan jokainen tekee itselleen sopivat valinnat vastuullisuuden suhteen.
Arjen pienet eettiset valinnat kootusti + pari bonusta:
-Selvitä tuotteiden (kuten kahvi ja tee) alkuperä.
-Käytä sertifikoituja tuotteita.
-Suunnittele ruokalista valmiiksi.
-Älä häpeä käyttää pakasteita.
-Suosi kotimaisia tuotteita.
-Kierrätä.
-Osta vaatteita joita tiedät käyttäväsi ja/tai osta vain tarpeeseen.
-Hyödynnä sovelluksia joiden avulla voit vähentää esim ruokahävikkiä.
-Sammuta suihku siksi aikaa kun vaahdotat shamppoon tai annat hoitoaineen vaikuttaa.
Pieniä askelia ihmiset,
pieniä askelia.
XOXO, Silja
Lue myös: Lapsiperhearki ja parisuhde: riitoja ja rakkautta. Neljä syytä miksi meillä kinastellaan.